KontaktPartneriDokumentacijaSitemap
Home
samo u okviru TRC pro
 
  ProizvodiPrimena i RešenjaIndustrijeObuka i Seminari  
 
Seizmološka oprema

Seizmološka oprema

Seizmološka oprema se koristi za seizmički monitoring konstrukcija (uticaj potresa na konstrukcije) i određivanje lokacije, vremena i intenzteta zemljetrosa.

Seizmografi

SRC razvija seizmografe od 1977. Počeli su sa Alpha, zatim Beta, Classic, D-serija, Echo/EchoPro, Fusion i danas sa 7. generacijom Kelunji seizmografa i Gecko serijom. SRC vodi sopstvenu seizmološku stanicu i zajedno sa timom inženjera razvija seizmografe koje seizmolozi žele da koriste. Osnovni pravci po kojima se vode su jednostavnost, upotrebljivost, i pouzdanost. Nova Gecko serija u potpunosti prati ovu filozofiju – ovako jednostavn seizmograf je jedinstven. Kompaktan je, troši vrlo malo energije, kontinualno snima na izmenljivu SD memorisjku karticu, i može da prenosi podatke preko interneta i globalnog LTE modema. Kelunji EchoPro je seizmograf starije generacije koji se i danas proizvodi za aplikacije gde potrošnja energije nije problem i kada korisnicima treba 6-12 kanala za snimanje. EchoPro SMA (akcelerograf jakih pomeranja) se prvenstveno koristi za seizmički monitoring konstrukcija, sa integrisanim 3-osnim MEMS akcelerometrom visoke osetljivosti.

Kelunji Gecko COMPACTKelunji Gecko Kelunji Gecko RUGGEDKelunji Gecko RUGGED Kelunji Gecko SMAKelunji Gecko SMA
Kelunji Gecko SMA-HRKelunji Gecko SMA-HR
Kelunji Gecko HELIXKelunji Gecko Helix

Seizmograf Kelunji EchoPro

Jednostavan korisnički web interfejs, standardni eternet izlaz, kontinualno sinimanje sa GPS sinhronizacijom na USB i ekonomičnost su razlozi zbog čega je EchoPro najprodavaniji Kelunji seizmograf u poslednjih 40 godina postojanja SRC-a. Sa standardnih 6-kanala, EchoPro je idealan za monitoring slabih i jakih pomeranja zemljišta uz pomoć troosnog seizmometra i akcelerometra, naročito kada se koristi u kombinaciji sa internim integrisanim MEMS akcelerometrom koji preuzima podatke kada eksterni seizmometar izlazi iz opsega. Dodatne opcije obuhvataju: LCD ekran,i tastaturu za podešavanje 6-kanalnog pisača, koji istovremeno može da prikazuje grafičke zapise u realnom vremenu; dva tipa interne baterije koje omogućavaju autonomiju od 12+ i 24+ časova, sa odgovarajućim punjačima; i robusna verzija kućišta sa internim LCD ekranom i tastaturom, i internom GPS antenom za dnevna opažanja. Sa ulazima diferencijalnog napona ili ulazima sa konstantnom strujom, EchoPro je kompatibilan sa svim poznatim seizmometrima, akcelerometrima, geofonima, i mikrofonima, sa podrškom za senzore koje proizvode svi vodeći dobavljači, uključujući Guralp, Nanometrics, Lennartz, i Sercel.

Akcelerograf Kelunji EchoPro SMA

Savršeno rešenje za monitoring stanja konstrukcija, Kelunji EchoPro SMA je sveobuhvatni akcelerograf jakih pomeranja koji obuhvata jednostavan korisnički interfejs baziran na web-u preuzet od EchoPro seizmografa i pouzdanost i jednostavnost MEMS akcelerometara, dostupnih u opsegu ±2g, ±5g, kao i većim opsezima. Uređaj može da se montira na podlogu ili zid, a svaki kanal može da se posebno nulira za statičko ubrzanje zemlje od 1g, (za aplikacije sa alarmiranjem) ili se jednostavno ignoriše i automatski nulira kada se pregledaju snimljeni podaci sa eqWave softverom. Snimanje podataka ne može da bude jednostavnije: kontinualno u intervalima od 1 minuta na USB disk, organizovano u godine/mesece/dane/časove fodere, sa mogućnošću jednostavnog pregleda sa bilo kog PC računara. eqWave može da prikaže i kompletan zapis od jednog dana. Dodatne opcije obuhvataju LCD/tastaturu za osnovnu konfiguraciju bez PC-a, integrisanu bateriju, i alarmi izlaz sa dva stepena. Eternet izlaz je standardni, što omogućava automatsko slanje zapisa na udaljeni PC. Telemetrija podataka omogućava pristup eqAlert usluzi koja šalje SMS obaveštenja kada SMA detektuje neuobičajene aktivnosti.

Seizmograf Kelunji Gecko

Kelunji Gecko seizmograf je najnoviji pisač zamljotresa, koji je dizajniran da bude još jednostavniji od prethodne generacije Kelunji pisača koji važe za seizmografe koji su najjednostavniji za upotrebu na tržištu. Moderna seizmologija zahteva kontinualno snimanje pomeranja tla, a Gecko je stalno uključen kontinualno snima 3 kanala podataka. Kontinualni podaci se snimaju na lokalnu SD karticu ili se daljinski prenose na udaljeni računar preko bežičnog modema. Obradu podataka izvodi računar za analizu, tako da je Gecko-u smanjena potrošnja koliko god je moguće, sa manje od 1W, što znači da možete da snimate duže od mesec dana sa standardnim akomulatorom iz automobila, ili neograničeno sa malim solarnim panelom i baterijom. Gecko koristi najnoviji 32-bit analogno digitalni konvertor (ADC) u čipu i tako proširuje opseg amplitude koju je moguće zabeležiti – odnos najmanjeg i najvećeg signala koji je moguće uočiti je 8 miliona prema 1. Malo kućište Gecko-a je veličine mobilnog telefona. Na raspolaganju je kućište otporno na vodu RUGGED.

Seizmološki softver

Pre 40-tak godina, SRC je osnovan kako bi razvio softver za analizu semljotresa. Sve je počelo sa PDP-11 kompjuterima koji su pokretali EQLOCL (EarthQuake LOCation for Local events) program, čiji algoritmi se i danas koriste u modernom softveru. Prvo je razvijen softver za Mac Classic operativni sistem, a zatim je izvršen prenos na ostale platforme uz pomoć Java-bazirane eqSuite aplikacije. Danas je eqServer baziran na Linux-u i kompletno je web orijentisan. Postoje aplikacije razvijene za iPad, naš prvi proizvod Quick Quake. U nastavku možete saznati dodatne informacije o softverima:

  • eqWave (softver za analizu vremenskih zapisa seizmografa)
  • eqFocus (softver za automatsko određivanje epicentra i magnitude zemljotresa)
  • eqServer (softver za upravljanje kompleksnom seizmografskom mrežom)
  • Quick Quake (iPad aplikacija za obradu zapisa sa eqServer-a)
eqWave eqFocus eqServer
eqWave
eqFocus
eqServer